Inloggen

Ga ik dit echt doen? Je vraagt je dit misschien af met een kleine vibratie in je stem. Iemand voor de eerste, tweede en misschien wel derde keer knippen is best spannend. Je wilt het goed doen en iemand lachend het resultaat zien bewonderen. Ons advies (je hebt het wel vaker gehoord): een goede voorbereiding is het halve werk. Zelf haar knippen wordt zo een stuk aangenamer.

Het juiste licht

Oke, waar begin je? Het inrichten van je eigen mini-salon! Een belangrijk element is de stoel. Zet deze op een plek met daglicht. Laat het licht daarbij vallen op de kant van het haar waar je mee werkt. Als dat betekent dat je iemand tijdens de knipbeurt met stoel en al moet omdraaien: gewoon doen. Is er geen daglicht, maak dag gebruik van kunstlicht. Zet de stoel niet direct onder de lamp, maar zorg ervoor dat het licht schuin op het haar valt. Zo ontstaat er geen schaduw op de lengtes en de punten.

Musthaves voor zelf haar knippen

Logisch, zonder kappersbenodigdheden kun jij natuurlijk niet zelf haar knippen. Welk basis materiaal je nodig hebt is uiteraard afhankelijk van wat je gaat doen. Met dit materiaal kun je echter een eind komen:

  • Kapmantel
  • Knipschaar
  • Knipkam
  • Haarklemmen of elastiekjes
  • Waterspuit of glas water waar je de knipkam in kunt dopen
  • Nekmes
  • Tondeuse

Let er bij de tondeuse op dat je deze altijd voorzichtig neerlegt, het liefst op een handdoek. Een tondeuse is namelijk erg gevoelig en kan snel beschadigen. Verder is het werken met een kniptasjes makkelijk omdat je zo alles direct bij de hand hebt. Maar je kunt er ook voor kiezen om een tafeltje dicht in je buurt te plaatsen en daar al je materiaal op te leggen. Dit tafeltje heb je toch al nodig wanneer je ervoor kiest om met een tondeuse of een glas water te werken.

Het welkomstcomité

Nu de stoel goed staat en het nodige materiaal zijn plek heeft gevonden kun je de gast met een glimlach ontvangen. De eerste keer zelf haar knippen gaat je meer tijd kosten dan ‘normaal’. Een lekkere bak koffie of thee is dan ook op zijn plaats. Vervolgens kijk je hoe het haar valt en hoe degene het draagt. Uiteraard zie je ook of iemand wel of niet krullen heeft. Is dit het geval dan ga je extra zuinig te werk. Daarmee bedoelen we je knipt net wat minder af dan gewenst. Bij droog haar springt dit namelijk altijd wat op. Wanneer je een goed beeld hebt vertel je rustig wat je gaat doen. Is de genen in de stoel akkoord? Let’s go!

Het haar voorbereiden

Voordat je de schaar oppakt maak je het haar nat. Dit gaat je helpen bij het trekken van strakke scheidingen en het bewaren van het overzicht. Bij het klaar leggen van het materiaal heb je al een keuze gemaakt: je gaat voor een waterspuit of een glas water. Nu vraag je je misschien af: moet al het haar in een keer natgemaakt worden? Ja, ons advies is om eerst het hele haar nat te maken. De druppels hoeven daarbij niet in het rond te vliegen, het is voldoende als het haar nat aanvoelt. Vervolgens raden we je aan om het haar door te kammen. Tijdens het knippen ontstaat er zo geen irritatie vanwege klitten. Wanneer je een passe gaat knippen kun je deze wederom nat maken met de spray. Dat werkt net wat makkelijker.

Zo, je bent klaar om te gaan shinen. De kennis die je hebt opgedaan in onze eenvoudige knipcursus online: Knippen zonder kapper, kun je nu in de praktijk gaan brengen. Leren knippen is namelijk ook doen. We hebben de volste vertrouwen in je. Zet hem op! Zelf haar knippen: je kunt het echt.

Nog meer blogs om jouw kappersvaardigheden verder te ontwikkelen:

 

error: Content is protected !!